|
Ўзбуджальнікі кішэчных інфекцый і вірусных гепатытаў А і Е трапляюць у арганізм чалавека праз рот з забруджанымі прадуктамі харчавання, вадой або заносяцца бруднымі рукамі. З арганізма хворага чалавека ў навакольнае асяроддзе гэтыя мікробы вылучаюцца з калам, мочой, сліной, ванітавым масамі і могуць працяглы час выжываць на аб'ектах знешняга асяроддзя: на бялізну, ложку, ручнік, посудзе, іншых прадметах У волкіх прадуктах, мясе, птушцы, морапрадуктах і іх соках сустракаюцца небяспечныя мікраарганізмы, якія могуць быць перанесены падчас падрыхтоўкі і захоўвання ежы на іншыя прадукты. Каб не падхапіць кішачную інфекцыю і вірусныя гепатыты А і Е, кожны павінен ведаць і выконваць пэўныя правілы. ПАДТРЫМЛІВАЙЦЕ ЧЫСЦІНЮ - Мыйце рукі перад тым як браць прадукты і рыхтаваць ежу. Мыйце рукі пасьля прыбіральні.
- Заўсёды прамывайце і дэзінфікуючыя пасля падрыхтоўкі ежы ўсё выкарыстоўваюцца паверхні, і кухонныя прыналежнасці;
- Засцерагае кухню і прадукты ад насякомых, грызуноў, хатніх жывёл.
          АДДЗЯЛЯЙЦЕ СЫРОЕ АД ПРЫГАТОЎЛЕНАГА - Адлучайце сырое мяса, ежу і марскія прадукты ад іншых харчовых прадуктаў.
- Для апрацоўкі сырых прадуктаў карыстаецеся асобнымі кухоннымі прыборамі і прыладамі, такімі як нажы і апрацоўчыя дошкі.
- Каб пазбегнуць кантакту паміж сырымі і гатовымі прадуктамі ўсе прадукты захоўваеце ў закрытай посудзе.
ДОБРА АБСМАЖВАЙЦЕ АБО ПРАВАРВАЙЦЕ ПРАДУКТЫ - Старанна абсмажвайце або праварвйце прадукты, асабліва мяса, птушку, яйкі і марскія прадукты.
- Даводзьце такія стравы, як супы і спякотнае, да кіпення, каб быць упэўненымі, што яны дасягнулі 70 ° С.
- Пры гатаванні мяса ці птушкі іх сокі павінны быць празрыстымі, а не ружовымі (выкарыстоўвайце для гэтага тэрмометр).
- Старанна разагравайце прыгатаваныя прадукты.
ЗАХОЎВАЙЦЕ ПРАДУКТЫ ПРЫ БЯСПЕЧНАЙ ТЭМПЕРАТУРЫ - Не пакідайце прыгатаваную ежу пры пакаёвай тэмпературы больш чым на 2 гадзіны.
- Астуджайце без затрымкі ўсе прыгатаваныя і хутка псуецца харчовыя прадукты (пажадана ніжэй 5 ° С).
- Трымаеце прыгатаваныя стравы гарачымі (вышэй 60 ° С) аж да сервіроўкі.
- Не захоўвайце ежу доўга нават у халадзільніку.
- Ня размарожваць прадукты пры пакаёвай тэмпературы.
ВЫБІРАЙЦЕ СВЕЖЫЯ І НЕСАПСАВАНЫЯ ПРАДУКТЫ - Выбірайце прадукты, падвергнутыя апрацоўцы у мэтах павышэння іх бяспекі, напрыклад, пастэрызаванае малако.
- Мыйце садавіна і гародніна, асабліва калі яны падаюцца ў сырам выглядзе.
- Не ўжывайце прадукты са скончаным тэрмінам прыдатнасці.
КАБ НЕ ЗАРАЗІЦЬ ІНШЫХ У кватэры, пасля шпіталізацыі хворага, правядзіце дэзінфекцыю, кіруючыся ўказаннямі медыцынскага работніка і выконваючы наступныя патрабаванні: - надзеньце лёгка сціраць адзежу, хустку, гумовыя пальчаткі;
- пракіпяціце пасцельная і сподняя бялізна хворага ў 2% мыльным растворы на працягу
- 15 хвілін з моманту закіпання;
- пракіпяціце посуд і цацкі (у 2% мыльным растворы на працягу 15 хвілін) або апрацуйце цацкі 2% мыльна-содавым растворам;
- зрабіце вільготную ўборку пакоя хворага (ложак, мэбля, падваконнікі, дзверы і г.д.)
- з выкарыстаннем дэзінфекцыйных сродкаў бытавога прызначэння, 2% мыльна-содавай або любога іншага мыйнага раствора;
- правядзіце абеззаражанне іншых памяшканняў (пакояў, кухні) такім жа чынам пры адчыненых фортачках;
- ў апошнюю чаргу зрабіце вільготную ўборку санвузла і ваннай пакоі з ужываннем мыйных і якія чысцяць сродкаў;
- пасля завяршэння апрацоўкі старанна вымыйце пальчаткі, зніміце працоўную вопратку, змесціце яе ў таз і пракіпяціце; вымыйце рукі, прыміце душ.
Калі хворы для лячэння пакінуты дома, да яго выздараўлення распачніце пэўныя меры бяспекі: - ізалюйце хворага, вылучыўшы яму, па магчымасці, асобны пакой, пры адсутнасці такой магчымасці - ізалююць дзяцей і максімальна абмяжуйце кантакт хворага
- з іншымі членамі сям'і;
- кантралюйце выкананне хворым прызначэнняў лекара і рэкамендацый па папярэджанні заражэння навакольных;
- вылучыце хвораму асобнае пасцельная бялізна, ручнік, прадметы догляду і асабістай гігіены (зубная шчотка, вяхотка), дзіцяці - цацкі з добра мыюцца і вытрымоўвалых ўздзеянне высокіх тэмператур тканін;
- забяспечце асобны збор і захоўванне да мыцця бруднай бялізны і рэчаў хворага;
- не дапушчайце хворага да падрыхтоўкі ежы і мыццю посуду;
- кіпеціце посуд, цацкі хворага пасля кожнага выкарыстання на працягу 15 хвілін з моманту закіпання ў 2% мыльным растворы (20г на 1 літр вады) або замочвайце ў растворы дэзынфектанты (набытым у аптэцы) у адпаведнасці з прыкладзенай Інструкцыяй па яго ўжыванні. Абеззаражваць выкарыстанае бялізну, ручнікі, насоўкі хворага можна:
- кіпячэннем у 2% мыльным растворы (20г на 1 літр вады) на працягу 15 хвілін з моманту закіпання;
- мыццём у пральнай машыне-аўтамаце па праграмах вельмі моцнага ці моцнага забруджвання бялізны, асобна ад бялізны іншых членаў сям'і;
- замочваннем ў растворы сродкі дэзінфекцыі згодна Інструкцыі па ўжыванні;
- шануйце чысціню ў памяшканнях, асабліва на кухні і ў месцах агульнага карыстання (надворны прыбіральні);
- праводзіце абавязковую штодзённую бягучую вільготную ўборку памяшканняў, прадметаў становішча з ужываннем мыйных і якія чысцяць сродкаў. Для вільготнай уборкі ў пакоі хворага (ложак, мэбля, падваконнікі, дзверы і г.д.), мыцця яго посуду вылучыце асобную рыззё, якую варта кіпяціць пасля кожнага выкарыстання;
- выкарыстаныя хворым ўпакоўкі, газеты, харчовыя і іншыя адходы пасля уборкі ў яго пакоі пакаваць у аднаразовыя пластыкавыя мяшкі для смецця і максімальна хутка выносіць з кватэры;
- для догляду за хворым і уборкі апранайце асобную, лёгка сціраецца вопратку, хустку, пажадана гумовыя пальчаткі;
- выконвайце меры асабістай гігіены, часова адмоўцеся ад выкарыстання кускавога мыла (гэта тычыцца ўсіх членаў сям'і);
- старанна мыйце рукі з мылам пасля любога кантакту з прадметамі, якімі карыстаўся хворы (пры працы з бруднай бялізнай, прадметамі сыходу і сантэхнікай забруджанымі вылучэннямі хворага - выкарыстоўваць гумовыя пальчаткі);
- перашкаджайце залету і выплода мух.
Памятаеце. Кішачныя і вірусныя рэспіраторныя інфекцыі - гэта інфекцыі, якія можна папярэдзіць, выконваючы правілы гігіены!
|