Управление по образованию администрации Заводского района г. Минска. 

 

РусскийБеларускi
Карта сайта Электронное обращение На главную

Меню

Галоўная Skip Navigation Links

Кантактная  інфармацыя

Адрас:  вул. Народная, 27а 
Тэлефон:             
295-20-45 
                            295-77-54 
Email: sch82@minsk.edu.by

Ўзбуджальнікі кішэчных інфекцый і вірусных гепатытаў А і Е трапляюць у арганізм чалавека праз рот з забруджанымі прадуктамі харчавання, вадой або заносяцца бруднымі рукамі.

З арганізма хворага чалавека ў навакольнае асяроддзе гэтыя мікробы вылучаюцца з калам, мочой, сліной, ванітавым масамі і могуць працяглы час выжываць на аб'ектах знешняга асяроддзя: на бялізну, ложку, ручнік, посудзе, іншых прадметах

У волкіх прадуктах, мясе, птушцы, морапрадуктах і іх соках сустракаюцца небяспечныя мікраарганізмы, якія могуць быць перанесены падчас падрыхтоўкі і захоўвання ежы на іншыя прадукты.

Каб не падхапіць кішачную інфекцыю і вірусныя гепатыты А і Е, кожны павінен ведаць і выконваць пэўныя правілы.

ПАДТРЫМЛІВАЙЦЕ ЧЫСЦІНЮ

  • Мыйце рукі перад тым як браць прадукты і рыхтаваць ежу. Мыйце рукі пасьля прыбіральні.
  • Заўсёды прамывайце і дэзінфікуючыя пасля падрыхтоўкі ежы ўсё выкарыстоўваюцца паверхні, і кухонныя прыналежнасці;
  • Засцерагае кухню і прадукты ад насякомых, грызуноў, хатніх жывёл.

АДДЗЯЛЯЙЦЕ СЫРОЕ АД ПРЫГАТОЎЛЕНАГА

  • Адлучайце сырое мяса, ежу і марскія прадукты ад іншых харчовых прадуктаў.
  • Для апрацоўкі сырых прадуктаў карыстаецеся асобнымі кухоннымі прыборамі і прыладамі, такімі як нажы і апрацоўчыя дошкі.
  • Каб пазбегнуць кантакту паміж сырымі і гатовымі прадуктамі ўсе прадукты захоўваеце ў закрытай посудзе.

ДОБРА АБСМАЖВАЙЦЕ АБО ПРАВАРВАЙЦЕ ПРАДУКТЫ

  • Старанна абсмажвайце або праварвйце прадукты, асабліва мяса, птушку, яйкі і марскія прадукты.
  • Даводзьце такія стравы, як супы і спякотнае, да кіпення, каб быць упэўненымі, што яны дасягнулі 70 ° С.
  • Пры гатаванні мяса ці птушкі іх сокі павінны быць празрыстымі, а не ружовымі (выкарыстоўвайце для гэтага тэрмометр).
  • Старанна разагравайце прыгатаваныя прадукты.

ЗАХОЎВАЙЦЕ ПРАДУКТЫ ПРЫ БЯСПЕЧНАЙ ТЭМПЕРАТУРЫ

  • Не пакідайце прыгатаваную ежу пры пакаёвай тэмпературы больш чым на 2 гадзіны.
  • Астуджайце без затрымкі ўсе прыгатаваныя і хутка псуецца харчовыя прадукты (пажадана ніжэй 5 ° С).
  • Трымаеце прыгатаваныя стравы гарачымі (вышэй 60 ° С) аж да сервіроўкі.
  • Не захоўвайце ежу доўга нават у халадзільніку.
  • Ня размарожваць прадукты пры пакаёвай тэмпературы.


ВЫБІРАЙЦЕ СВЕЖЫЯ І НЕСАПСАВАНЫЯ ПРАДУКТЫ

  • Выбірайце прадукты, падвергнутыя апрацоўцы у мэтах павышэння іх бяспекі, напрыклад, пастэрызаванае малако.
  • Мыйце садавіна і гародніна, асабліва калі яны падаюцца ў сырам выглядзе.
  • Не ўжывайце прадукты са скончаным тэрмінам прыдатнасці.

КАБ НЕ ЗАРАЗІЦЬ ІНШЫХ

У кватэры, пасля шпіталізацыі хворага, правядзіце дэзінфекцыю, кіруючыся ўказаннямі медыцынскага работніка і выконваючы наступныя патрабаванні:

  • надзеньце лёгка сціраць адзежу, хустку, гумовыя пальчаткі;
  • пракіпяціце пасцельная і сподняя бялізна хворага ў 2% мыльным растворы на працягу
  • 15 хвілін з моманту закіпання;
  • пракіпяціце посуд і цацкі (у 2% мыльным растворы на працягу 15 хвілін) або апрацуйце цацкі 2% мыльна-содавым растворам;
  • зрабіце вільготную ўборку пакоя хворага (ложак, мэбля, падваконнікі, дзверы і г.д.)
  • з выкарыстаннем дэзінфекцыйных сродкаў бытавога прызначэння, 2% мыльна-содавай або любога іншага мыйнага раствора;
  • правядзіце абеззаражанне іншых памяшканняў (пакояў, кухні) такім жа чынам пры адчыненых фортачках;
  • ў апошнюю чаргу зрабіце вільготную ўборку санвузла і ваннай пакоі з ужываннем мыйных і якія чысцяць сродкаў;
  • пасля завяршэння апрацоўкі старанна вымыйце пальчаткі, зніміце працоўную вопратку, змесціце яе ў таз і пракіпяціце; вымыйце рукі, прыміце душ.

Калі хворы для лячэння пакінуты дома, да яго выздараўлення распачніце пэўныя меры бяспекі:

  • ізалюйце хворага, вылучыўшы яму, па магчымасці, асобны пакой, пры адсутнасці такой магчымасці - ізалююць дзяцей і максімальна абмяжуйце кантакт хворага
  • з іншымі членамі сям'і;
  • кантралюйце выкананне хворым прызначэнняў лекара і рэкамендацый па папярэджанні заражэння навакольных;
  • вылучыце хвораму асобнае пасцельная бялізна, ручнік, прадметы догляду і асабістай гігіены (зубная шчотка, вяхотка), дзіцяці - цацкі з добра мыюцца і вытрымоўвалых ўздзеянне высокіх тэмператур тканін;
  • забяспечце асобны збор і захоўванне да мыцця бруднай бялізны і рэчаў хворага;
  • не дапушчайце хворага да падрыхтоўкі ежы і мыццю посуду;
  • кіпеціце посуд, цацкі хворага пасля кожнага выкарыстання на працягу 15 хвілін з моманту закіпання ў 2% мыльным растворы (20г на 1 літр вады) або замочвайце ў растворы дэзынфектанты (набытым у аптэцы) у адпаведнасці з прыкладзенай Інструкцыяй па яго ўжыванні. Абеззаражваць выкарыстанае бялізну, ручнікі, насоўкі хворага можна:
    • кіпячэннем у 2% мыльным растворы (20г на 1 літр вады) на працягу 15 хвілін з моманту закіпання;
    • мыццём у пральнай машыне-аўтамаце па праграмах вельмі моцнага ці моцнага забруджвання бялізны, асобна ад бялізны іншых членаў сям'і;
    • замочваннем ў растворы сродкі дэзінфекцыі згодна Інструкцыі па ўжыванні;
  • шануйце чысціню ў памяшканнях, асабліва на кухні і ў месцах агульнага карыстання (надворны прыбіральні);
  • праводзіце абавязковую штодзённую бягучую вільготную ўборку памяшканняў, прадметаў становішча з ужываннем мыйных і якія чысцяць сродкаў. Для вільготнай уборкі ў пакоі хворага (ложак, мэбля, падваконнікі, дзверы і г.д.), мыцця яго посуду вылучыце асобную рыззё, якую варта кіпяціць пасля кожнага выкарыстання;
  • выкарыстаныя хворым ўпакоўкі, газеты, харчовыя і іншыя адходы пасля уборкі ў яго пакоі пакаваць у аднаразовыя пластыкавыя мяшкі для смецця і максімальна хутка выносіць з кватэры;
  • для догляду за хворым і уборкі апранайце асобную, лёгка сціраецца вопратку, хустку, пажадана гумовыя пальчаткі;
  • выконвайце меры асабістай гігіены, часова адмоўцеся ад выкарыстання кускавога мыла (гэта тычыцца ўсіх членаў сям'і);
  • старанна мыйце рукі з мылам пасля любога кантакту з прадметамі, якімі карыстаўся хворы (пры працы з бруднай бялізнай, прадметамі сыходу і сантэхнікай забруджанымі вылучэннямі хворага - выкарыстоўваць гумовыя пальчаткі);
  • перашкаджайце залету і выплода мух.

Памятаеце. Кішачныя і вірусныя рэспіраторныя інфекцыі - гэта інфекцыі, якія можна папярэдзіць, выконваючы правілы гігіены!