Управление по образованию администрации Заводского района г. Минска. 

 

РусскийБеларускi
Карта сайта Электронное обращение На главную

Меню

Галоўная Skip Navigation Links

Кантактная  інфармацыя

Адрас:  вул. Народная, 27а 
Тэлефон:             
295-20-45 
                            295-77-54 
Email: sch82@minsk.edu.by

Як зберагчы сябе ад заражэння трыхінелёзам?

У студзені 2013 у г. Мінску зарэгістравана ўспышка Трыхінелёз сярод членаў адной сям'і з лікам пацярпелых 5 чалавек, з іх захварэла 2 дзяцей. Фактарам заражэння стала мяса дзіка, прывезенае з г. Жодзіна ад мясцовага паляўнічага.

Трыхінелёз - гэта захворванне, выкліканае паразітаваннем у мышачнай тканіны многіх відаў пажадлівых жывёл і чалавека нябачных няўзброеным вокам лічынак дробнага гельмінта - трыхінелы.

Асноўнымі носьбітамі трыхінел і захавальнікамі іх у прыродзе з'яўляюцца дзікія жывёлы і, пераважна драпежныя сысуны, так як заражэнне адбываецца праз мяса. Трыхінелёз заносіцца ў акружэнне чалавека рознымі шляхамі, але асноўнае значэнне мае намець захворвання з тушкамі забітых на паляванні дзікіх млекакормячых.

Часцей за ўсё заражэнне адбываецца пры ўжыванні ў ежу контаминированного лічынкамі паразіта мяса дзікоў або хатніх свіней, тыя ж у сваю чаргу заражаюцца, ядучы мышэй, пацукоў, трупы загінулых пажадлівых жывёл, адходы паляўнічай здабычы.

Лічынкі трыхінел адрозніваюцца асаблівай устойлівасцю да ўздзеяння высокай тэмпературы. Пры варэнні, пры жарке, вэнджанні, саленні, у поўнай меры ад іх мясапрадукты не вызваляюцца. Захворванне звычайна выяўляецца праз 2-4 тыдні з моманту заражэння, але, можа, і праз некалькі дзён, у залежнасці ад атрыманай дозы ўзбуджальніка і ўстойлівасці самога арганізма гаспадара. Да лекара хворыя звяртаюцца з наступнымі скаргамі: павышэннем тэмпературы да 38 і вышэй, адчуваннем слабасці, болямі ў мышцах, (часцей у ікраножнай вобласці), з'яўленнем ацёкаў стагоддзе, асобы, скурнымі высыпаннямі, кішачныя хваробы.

Лягчэй папярэдзіць захворванне, чым яго лячыць. Таму найбольшую ўвагу варта надаць прафілактычным мерапрыемствам, накіраваным на папярэджанне ўзнікнення захворвання. Галоўным у сістэме папераджальных мерапрыемстваў з'яўляецца асабістая прафілактыка заражэння.

Для гэтага неабходна:

  • Не купляць мясныя вырабы ў невядомых асобаў па-за устаноўленых кропак гандлю, а таксама, мясапрадукты, якія не маюць кляйма або пасведчання аб правядзенні ветэрынарна-санітарнай экспертызы;
  • Не спрабаваць на густ сырой фарш у працэсе падрыхтоўкі мясных страў;
  • Праводзіць послеубойную ветэрынарную экспертызу ў дыягнастычных ветэрынарных лабараторыях усіх туш хатніх свіней і дзікоў, а таксама мясапрадуктаў сумніўнага паходжання, і толькі пасля гэтага ўжываць іх у ежу. Прычым, для правядзення такой экспертызы не патрабуецца прад'яўлення якіх-небудзь дакументаў аб правах ўласніка на доследнай мяса або мясапрадукты. Таксама няма неабходнасці везці ў ветэрынарнае ўстанова ўсяго зубра - досыць адабраць пробу мышачнай тканіны (з ножак дыяфрагмы, межреберных, шыйных, жавальных або ікроножных цягліц) вагой крыху больш за 60 гр.

Варта памятаць, што даследаваць мяса не позна і праз тыдзень пасля яго ўжывання - калі і выявяцца лічынкі трыхінел, захворванне можна будзе папярэдзіць, своечасова звярнуўшыся ў медыцынскую ўстанову па месцы жыхарства, дзе Вам будзе прызначана прафілактычнае лячэнне. Галоўнае не спяшацца частаваць мясапрадуктамі сваякоў і знаёмых!

У г. Мінску даследаванне мяса на наяўнасць ўзбуджальніка Трыхінелёз праводзяць лабараторыі ўсіх буйных рынкаў, а таксама Мінская гарадская ветэрынарная лабараторыя (Гурскага 42).

Прытрымліванне пералічаных рэкамендацый зберажэ Вас ад заражэння трихинеллёзом і захавае здароўе на доўгія гады.